май 202013
 

Трол Мартин се занимава с различните предмети на приливи и отливи. Интересите му се редуват в главата по някаква си негова логика и аз съм съгласна да го следвам. В крайна сметка не ми е проблем да имаме месец, в който всички животни и твари са много по-забавни от буквите, примерно. Обаче има няколко математически играчки, които винаги са актуални и ежеседмично и двете тролчета се сещат за тях. За да бъда откровена, не вярвах, че ще са му толкова любими. А и на сестра му. Понякога прекарват по почти час, занимавайки се с тях. Наистина сладък свободен мамин час!

Поръчах ги от Vegatoys с известна доза скептицизъм. Очаквах някакви некачествени играчки, защото цената им беше смехотворна в сравнение с други марки от други сайтове. За информация, двете математически играчки (заедно) са под 14,00лв. Бях много приятно изненадана, защото картонените им карти са доста дебели и гланцирани, а пластмасовите части не са счупени вече повече от 7-8 месеца. Това се казва сделка убиец! И другите играчки, които сме взимали от там се оказаха здрави и симпатични. Даже съм си набелязала няколко нови попълнения.

IMAG0436 150x150 Забавните му математикиТа, едното любимо нещо е игра „Подреди частиците“. Това са 10 картончета с 20 задачки, свързани с подреждането на различни дроби. Харесва ми това, че визуално представят по много достъпен начин какво значи „едно“. Мартин определено покрай тази игра започна да разбира, доколкото може на пет години, какво е цяло, половинка, четвъртинка и т.н. Калина, като уважаващо себе си двегодишно тролче, ги сортира по цветове и големина, а понякога си прави кръгчета. Важното е, че свиква с идеята.

IMAG0437 150x150 Забавните му математикиДругата изгодна нам сделка е игра „Сортиране по форми“. Идеята е, че на платформа с шишчета могат да се подреждат по цвят или форма различни пластмасови части с дупки (звездички, правоългълници, петоъгълници, триъгълници, кръгчета и т.н.) Хубавото е, че Калина си ги реди свободно по горните признаци, а Мартин използва десетте карти в комплекта (пак с 20 задачки). Разтоварващо, приятно и все пак развиващо

IMAG0438 150x150 Забавните му математики  Това е третата „играчка“, която не си спомням откъде си купихме. Вероятно от някой голям хранителен магазин. Отново за някакви малки левчета. Големи дървени зарове! Калина ги реди според броя точки от всяка страна, а Мартин събира (предимно, изваждането не му се нрави много) цифрите от 2-3-4 и рядко 5 зарчета. За мен това е един от подходящите за дребосъци начини да се учат елементарните му аритметики.

В заключение, с лесно  бюджетно решение, всички се оказахме  доволни, а тролите и малко по-знаещи.

Едно плюс едно не е две,

Yagasign Забавните му математики

     Leave a Reply