май 192013
 

Помните ли книгите-игри? Едни завладяващи (иде ми да напиша „епични“) приключения, бясно прелистване на страници, понякога малки измами (Защото като отидеш на 43 глава и героят ти умира, гррр!). И така до безкрай. Напред и назад. Много мили спомени, които мислех, че никога няма да са възможни за децата ми… Те ме връхлетяха малко преди да пуснем сайта, когато се колебаех и се чудех какво правя и има ли смисъл да го има. Знаците идват от неочаквани места. Съвсем случайно видях, че някой във Фейсбук сподели линк към книга. Детска. Отворих го с умерено любопитство, но не очаквах изобщо това, което последва. Яга подскача, смя се, въртя се и изпадна в еуфория, защото книгата се оказа приказка-игра!!! Не само това, но с таласъмче (близки приятели на тролите и често бъркани едни с други ), карта (докато Яга се опитваше да направи своята) и приключения (Да, точно!). Медецът дойде и от това, че е писана от българин и създадена специално за по-малки деца. Не е нужно да казвам, че веднага, ама веднагически, я поръчах и затрополих с пръсти в очакване да я държа в ръце.

Яга и „Голямото приключение на малкото таласъмче“ 

Знаете ли как започва връзката ми с почти всяка закупена книга? Поръчвам, получавам в спретнат пакет, отварям го и… Погалвам корицата замислено. Разлиствам я много внимателно и си заравям вещерския нос между страниците. Не мисля, че има друг такъв аромат! Хартия, лепило, мастило, печатница, магическо, омайно, вълшебно. Само веднъж достижимо, единствен миг с новопристигналата съквартирантка. Да, звучи като любовна връзка и в голямата си част всъщност е.

DSC 1126 300x186 Приказка или игра?!

Приличаме си, нали?!

С тази книга имахме виртуална среща преди това обаче. Не беше като останалите. Другите ги намирам в он-лайн книжарниците по автор, жанр или издателство, прочитам някое и друго резюме (или не) и поръчвам. На сайта на приказката-игра се усеща духът на самата история, на Никола Райков (татко, не автор на книгата) и всички живинки от книгата. Всеки може да разгледа книжката безплатно. Да, може. Защото все пак има хора, които вярват в разни „маловажни“ принципни идеи като свободно споделяне, достъпност за тези, които нямат възможност да закупят даден продукт, вяра в подкрепата. Има ги тия хора, ей!!! Това ми беше достатъчно да заобичам всичко покрай таласъмчето и да знам коя илюстрация е животинското ми Аз от книжката.

 Между другото, Никола Райков живее със семейството си в малко селце, за което благородно му завидях и ме хвана яд, че моето семейство не е готово за тази крачка. Все още.DSC 1103 300x168 Приказка или игра?!

„Голямото приключение на малкото таласъмче“ пристигна скорострелно в Яговата къща. Луксозно издание с твърди корици, гланцирани страници и прекрасни илюстрации. А какъв аромат! Рядко ми се случва да не искам да дам някоя детска книжка на тролите. Тази я исках само за себе си и ревниво гледах как я разглеждат. Преборих се някак с този ми порив и започнах да чета на глас…

DSC 1115 300x294 Приказка или игра?!Знаете ли кои са първите думи, които ми идват, за да обясня как е написана и какъв е Никола Райков? Детски Тери Пратчет. Това обяснява всичко. Голямото тролче се смееше с глас на едни места, аз на други. Каквото и да напиша, то просто ще звучи прекалено скучно, за да представи какъв гигакеф (Направо теракеф!) е да държиш това бижу в ръцете си. Чуденки, питанки, приключения едно след друго. Уникален детски хумор. Лапички, очички, опашки на различни мнения. Представа за разни тъй важни неща от околния свят. Пътешествия, срещи, раздели. Знания за още по-важни неща от вътрешния ни свят. И всеки път нещо ново и нещо различно. Нали е игра! Накрая на книжката има полезни насоки как може да влезете напълно в тази реалност и да извлечете максимално много ползи. Ако тези не са ви достатъчни, разбира се. Има и таен код, който води до едно вълшебно място в сайта на таласъмчето с много приятни изненади. Тайният код е… Дали да ви кажа? Тайният код е… Написан на последната страница в книгата.

Не пиша мнения за книги. И обикновено не препоръчвам такива. Не се смятам за капацитет и вярвам, че  преживяванията покрай историите в писаното слово са ми прекалено интимни. Но, приятели… Това е нещо, което бих ви подарявала за всеки празник от тук до 100 години. Героите не показват на големите поуките, които малките виждат. Героите ги усмихват! Нещо, което все по-рядко правим сякаш. Усмихнете се ТУК!

Позволявам си да цитирам две редчета за финал:

- Я, компот! – зарадва се таласъмчето.

- Я, таласъмче! – зарадва се компотът.

DSC 1121 300x259 Приказка или игра?!Наздраве за успешния експеримент на Никола!

 

С компот и усмивка,

Yagasign Приказка или игра?!

    6 Responses to “Приказка или игра?!”

  1. Ако книгата е дори наполовина толкова прекрасна като емоцията ти, ще се “размажем дома”!

    
  2. Усмифчици, джуджавки, омайно, вълшебно. Чуфства.

    
  3. Да напиша и тук по-важните събития от последния месец:

   Книгата изчерпа първия си тираж за рекордно време от 6 месеца, разбира се, благодарение и на Яга!

   Иначе си имаме вече и видео клип, който много си харесваме:
   http://www.youtube.com/watch?v=KZtp90blw10

   И специален коледен пакет:
   http://prikazka-igra.com/koleda.html

    

   Leave a Reply