май 272013
 

     Заминаването на  по-дълга почивка с троли много често е изключително стресов момент за някои вещички. И за някои майки. И за някои майки вещички. Обаче в Долината му намерихме цаката! Или поне отчасти и за нас си. Вече не изпадам в състоянието, познато като „мога-да-избягам-от-всички-ви-на-морето-даже-на-другия-край-на-Земята-на-тъмната-страна-на-луната-направо-на-Плутон-пеша-и-сама-ултразвуково“. Ключът е в това да не се чака до съвсем последния момент и да се използват достатъчно и лесни инструменти за организацията. Google docs се оказа нашето спасение – Драгòн и аз влизаме отвсякъде и добавяме в списъка, променяме и следим докъде сме. Много синхрон. Преди това опитахме с някои приложения за телефон (Springpad e много приятно. Има рецепти, списъци, задачи, снимки, пазар, филми и т.н. Използвам го за други ежедневни задачи. Също има share опция), но добрите стари екселки явно са силно натъпкани в главите ни .

     За мен е добре да се започне от доста по-рано да се планира и организира пътуването. Ммм, маалко control freak съм, да. И правя списъци за всичко. Всич-ко! Колкото повече неща се свършат далеч от датата за заминаване, с толкова по-хубаво настроение тръгва вещицата. Особено ако заминава за дълго.

IMG 0107 300x225 Как вещицата се приготвя за море

Регулярното приемане на Мохито гарантира безнервие!

     Ние за втора година се „изнасяме“ за месец. Нямаме си село или вила (Тук е моментът да издадете съчувстващ звук!). Затова използваме морето като спасителна дестинация .

Избраният от нас вариант за организиране е с различни табове в електронна таблица (така било на български spreadsheet?!?!), с различни цветове за участниците, с удебеляване за много важните неща:

 • Таб СПИСЪЦИ –дрехи за…, играчки (и кошове за тях), лекарства, препарати и козметика, кухненски, други. Тук дрехите не са приоритет. Голи няма да останем, както се казва. Обръщам внимание на нещата, които със сигурност ще забравим каръшки (Зарядни, бански, очила с диоптер, раница с документи и карти. Ако не забравя нещо такова, просто не съм Яга.), аптечката (Температуропонижаващо/ болкоуспокояващо, репелент, активен въглен, лепенки, марли, памук, спирт, кислородна и сребърна вода, нещо против изгаряния, термометър, солен разтвор за нос, пробиотици за всички ни, ножичка, нещо антихистаминово за краен случай, телефон на личния лекар на картонче + ако има информация за надежден лекар в населеното място, на което отиваме. Чудя се дали не е добра идея да има и кратка медицинска информация за всеки от нас, но все още не са ме хванали Каките толкова.), игрите и бъзикните за творчество на тролчетата; всевъзможните джаджи на дракона, включително кабели, wireless-че, книги или електронна такава, табла/карти, дъждобрани, свещи, таблетки и смърдоляци против гадини… :)
 • Таб ПАЗАР – тук нещата са разделени на такива, които могат да се купят и месец преди това (някой и друг парцаляк, играчки, мазила, лекарства, храна за животните) и такива, които ще трябва да напазаруваме непосредствено преди тръгване (напитки, плодове и неща за похапване в колата).
 • Таб ДА НАПРАВИМ – належащи ангажименти, задължения, които трябва да се свършат преди да заминем и свързани с пътуването задачки (добри хора, които да се пренесат вкъщи или поне да гледат животните, да оставим храна за същите, да дадем ключове на поне двама, да предупредим домоуправителя). Има и таблица в ярък цвят с подточки като „Ютията!“, „Водата!“ аводнявали сме вече съседите.), „Заключи ли?“, „Заключи!“ „Заключи външната врата, не пръстите!“, „Прозорците отворени дъжда не ще го спрат!“… Тези последните ги има и в хартиен вариант, закачен с магнит на хладилника. Имам ги написани и на още няколко места. :)

     За пребиваването ни си носим и творчески работки. Включително и малка, мъничка бормашинка за дупчене на мидички и правене на гердани. (Кожени връзки продават на повечето сергийки с шукар висулки.) На морето могат да се измайсторят доста красоти, защото има изобилие от материали – водоСрасли, миди, рапани, бивши охлювчета, камъчета… Дори и едни стикери само са достатъчни, за да се измисли забавление. Някой картон, черупки, памук от аптечката, боички и си имате занимавка за почти час. Ние мъкнем и учебни книжки (заедно с книгите за приспиване, които никога не приспиват), моливи, цветни хартии и фоам, листове за рисуване, връвчици и канапчета, лепила, тиксо, ножички, шаблони. Да, много са, но правят чудеса в следобедните часове или ако времето е лошо. С две думи – Яга товари, но не се товари.

     Горните някак могат да се пропуснат отчасти или изцяло, но има няколко неща за колата, които не оставям за нищо на света! Две плачещи или недоволни тролчета могат да удължат петчасово пътуване до дванайсетчасов кошмар. Казвам го от личен опит. Не, не искам да си спомням! Травмата е прекалено голяма.

Затова:

DSC 1595a 300x199 Как вещицата се приготвя за море

Част от комплектите за колата

 • Комплекти за игра в колата. Всяко дете си има предварително приготвено забавно торбе. Вътре слагам малки фулмастри, книжки със задачки или за оцветяване, бели листчета, комплекти игри за път (от поредицата „100 игри за…“, които са изтриваеми и за многократно използване), няколко малки играчки (количка, фигурка, простотийка), пластилин (в кола се събира по-лесно обикновен).
 • Аудио приказки. Спасителни и в софийските задръствания. Ето ТУК предполагам е най-пълният списък със стари записи. Някои от приказките все още си ги спомням наизуст и забавлявам децата като говоря преди героите. Да, рано сутрин си докарвам психеделично преживяване ако слушам „Мечо Пух“, но пък „…аз си мисля какво ли интересно нещо ще се случи днес…“ ако реша да си го спестя. Ийори винаги е по-добре от Хор на тролешките ревлета.
 • Тръгване между 4 и 6 сутринта. И никакво спиране докато не се събудят! Това, в нашата вещерска кола, гарантира спящи троли до към… Преди Стара Загора. Така някъде по обяд могат да се полюшкат с бодър дух („Мамо, на оная инстанция с пързалката нали ще спрем?!“) на една от бургаските бензиностанции.
 • Лаптоп(и) с пълна батерия. За крайни случаи. Филмчета се използват ако тотално полудеят. До това сме прибягвали на прибиране. Гарантира нерев и немрънкане между 20 и 40 минути, което си е ехееее!
 • Тайни стимуланти за родителите. Задължително се приготвя такъв „комплект за оцеляване“. Това са енергизиращи напитки по избор, шоколад в камуфлаж, ядки, които да се хрупат шумно и нервно, дъвка, която прави огромни балони, нещо за мачкане или късане (превенция на скок в движение), приятна музика и/или цензуриран нецензурен ритъм, голямо количество плодове. Антистрес и събуждане. 10-в-1.

     Един от най-напрегнатите моменти е денят преди самото тръгване. Винаги всичко е нагоре с краката. Точно тогава най-често се чува „Мамооооооо!“, котката решава да направи възможно най-голямата простотия (Например да изкопае цветята на съседката, да повърне артистично, да се завре в незавирието.), нещо липсва и не може да бъде намерено. Акъл. Най-вероятно скъпоценна вещ на някое дете. Самото дете. Котката. Чинчилата. На чинчилчо брат му. А, не го търсете, той не е наш и не живее тук… Моето спокойствие зависи от това колко време предварително съм отделила и до колко съм се себесклонила да делегирам задължения на останалите. Трудно, но животоспасяващо упражнение.

     Подоготвям децата психически за пътуването от рано. Знаят как ще протече, разглеждаме карта на България и си показваме от къде до къде ще отидем. Чертаем си наши карти и разказвам за по-големите градове (Колкото знам, толкова пък!). Разяснявам процедурите при тръгване многократно.  Избираме заедно какво да има за ядене в колата. Калина е още малка и не сме я “вербували” напълно, но Мартин определено се е метнал на мен в това отношение – обича списъците и плановете за много време напред (Вече е готов с писмото си за Коледа 2013. За поредна година.). Всичко това им дава сигурност, спокойствие, участват с допълнителни задачи за пътуването и не се чувстват пренебрегнати или извън приготовленията. Наясно са какво да очакват в идеалния вариант и някак по-стегнато се случват случките.

     При дрехите често могат да се получат ужасии. За родителските дрехи е елементарно – отделям бъзосъхнещи и немачкаеми, които да носим без да губим време за глупости в последните дни, за да можем останалите да изперем, сгънем и приготвим преди този последен ден вкъщи. А и голяма част от нашите си ни чакат вкъщи. При детските не е толкова лесно (Всичко се носи, всичкооо!), но пак една част може да е готова и да не трябва някой да хвърчи като на Яга метлата. Това започва поне десет дни предварително, ако нямате достатъчно място за простиране или сушилня. В Яговата долина липсват и двете. Добре де, седмица също може да е достатъчна, но не се чувствам комфортно от толкова кратък срок.

     Правя и една хитроумност с играчките, които тролите искат да си вземат. Хубаво е част от тях да си изберат и доброволно да предадат доста преди заминаването. Яга ги прибира на тайно място и така им се радват като на нови при пристигането. Вероятността да не играят с тях е сведена до минимум и никой не се тръшка, че пак е помъкнал безумия, които са скучни, омръзнали, безинтересни и гадни.

     През Деня Х се измислят купища забавления, които тотално да изтощат малките обитатели на Долината. Басейнът на балкона, тичане с препятствия, трудоемки задачи тип „Сизиф“, слизане и качване от/до колата с всеки, който слиза или се качва четири етажа. Това гарантира по-ранно заспиване и здрав попътен сън. Предварителното планиране на тези занимавки и сверяване с прогнозата за времето е от висока важност. Ако ги измисляте или приготвяте всичките на момента, ще заспите преди тролищата. Гарантирано и прави. И се редувайте по стълбите, моля!

     Ритуалното напускане на Яговата къща ме успокоява и ме кара да тръгна с очакване, усмихната и в настроение. То включва натъпкване на багажа в колата. Не, не е лесно. Цял разкрой си е. Ама пък колко е смешно… И колко можели да събират багажниците!!!IMG 6010 300x225 Как вещицата се приготвя за море След това Яга слиза с пет до десет раници и чаша с вряло кафе. Чака в сумрака. Драгòн слиза с тролчица Калина. Той тича обратно четири етажа нагоре (Бързина, бързина е ключът тук!) и се връща с трол Мартин. Бързо се пали колата и се тръгва внимателно, стегнато и чевръсто, за да не се разбудят. Обикновено се разминавам само с малко петно и попарен ляв крак от кафето. Е, тръгнахме.

Моренце, идва кака без нито една паническа атака!

Шапка на тояга,

Yagasign Как вещицата се приготвя за море

    3 Responses to “Как вещицата се приготвя за море”

  1. Много готин стил на изказване, забавно четиво, изкефи ме!

    
  2. И аз си препрочитам някои статийки, особено тази преди път

    
  3. И забравих – щях да се разплача, когато открих приказките от моето детство! Благодаря!

    

   Leave a Reply