май 212013
 

DSC 0196a 150x150 Гипсови фигурки и един любим цвятОцветяването е едно от любимите неща на Калина. На Марто… Не толкова. Въпреки това двамата заедно обичат да оцветяват гипсови фигурки. С малките вече са много бързи и се принудих да купувам по-големи. Калина все още смесва цветовете и обикновено прави куче-дъга, котка-дъга или пък прасе-дъга. Това само ако реши да се спре преди да придобият тъй любимия ми „бозав“ цвят, който е нещо между цветовете на тиня, изгнил пън, плесен и косъм от звяр. Трол №1 се ядосва ако излезе от очертанията или му се изплъзне някой елемент, но пък после бързо е предоволен от резултатите.

DSC 0197a 150x150 Гипсови фигурки и един любим цвятФигурките, които купуваме, са с 3-4 бурканчета различни цветове, но обикновено използаме и допълнителни темперни боички. Опитахме с водни и резултатите определено докараха главоболие на Яга. Когато използваме готови цветове (зелен, примерно) винаги преговаряме с Мартин как се получават те (жълт и син). Всъщност, за да научат децата тези чудеса, не е необходимо всеки път да го правят. За мен е важно да знаят как се прави и да са изпробвали различни пропорции, за да видят, че от зелен до зелен е като от луната до мен. За различните деца подозирам, че пътите опити варират според интереса и забавата. Тролчо е по-академичен тип (хаха!) и за него е достатъчно да види, че се получава. Калина може да зацикли на това упражнение с часове. Докато не се получи бозавият цвят, де.

След като  изсъхнат, фигурките могат да се лакират с четка или да се напръскат с безцветен аерозолен лак (препоръчвам този вариант). Ние все още им се радваме без да са лакирани повечето, някои се разцепиха при падане от яд, че не са лъскави. Срам за вещицата!

Гипс, но без картон,

Yagasign Гипсови фигурки и един любим цвят

     Leave a Reply