май 202013
 

     Растенията вкъщи рядко издържат дълго време. Има няколко, които се държат въпреки грижите ни. Исках тролите да гледат нещо свое, но да порасне за минимално време. Нетърпеливи са, какво да ги правиш. За мен този „проект“ беше наложителен, защото така можеха да видят частите на растението, особеностите на листата, самия процес. Да, тези неща са обяснени и имат доста прилични картинки в учебните им детскоградински тетрадки, но не е същото като да ги видиш наживо. Естествено, прибегнахме до бобчета и леща – бързорастящи и трудноумиращи приятели.

     От психологическа гледна точка беше важно всичко да е направено от тях – от саксиите до посаждането и чакането, и поливането. Известно е, че човеците ценят много повече нещата, за които са положили дори и минимално усилие и са отделили време, т.нар. ИКЕА ефект. Пример с две думи – много повече обичаш етажерката, която си сглобил сам, от същата купена и докарана наготово . За мен е важно емоционално да се свързват с нещата, които учат, защото вярвам така разбират материала много по-дълбоко. Просто защото им пука и защото използват повече сетива. Да не говорим, че грижата за живо същество възпитава разни навици, ценности и прочие.

  6350351 n 300x225 Бобчета в саксия   2297047 n 150x150 Бобчета в саксия Направихме саксиите от тетрапакови кутии. Залепихме им бели листове, оцветихме ги и ги украсихме. Голямото тролче беше щастливо, че ги направихме точно така, защото беше видяло упътването в списание, което му купувам и от което взехме картинките, всъщност. Напълнихме с универсална пръст, сложихме червени, шарени и обикновени бобчета, френска и обикновена леща. Мислехме, че ще има някакви забележими разлики в стъблата и листата. Е, нямаше, ама нали затова е експеримент. Поливахме ги редовно, радвахме им се, говорихме им (много важна част от магията) и след няколко дни… Ами, станаха прилично големи Поговорихме си отново за формата на листата, защо растенията се обръщат към светлината и как се хранят. А после хапнахме червенолещена крем супа .4962895 n 300x225 Бобчета в саксия

Да живей лещата гореща,

Yagasign Бобчета в саксия

      One Response to “Бобчета в саксия”

    1. Децата много се радват на такива неща. Лесен и сигурен начин за изграждане на ценностна с-ма.
      С щерката направихме по Великден “космата” гъсеница. С тяло от празни боядисани яйчени черупки, в които посадихме порасналата леща.

       

     Leave a Reply