окт 292013
 

537785 10151557087817042 2063772453 n 300x199 Ремонт в тролска стая   Част 1Ура! Направихме един лек ремонт на детската стая в Долината! Лек, лек… Колко да е лек? Оказа се, че по-малко от четири години са достатъчни за тотален погром в една тролска стая. Не можа да е съвсем лек и заради вещерските концепции и идеи, моля.

hpim6452 300x225 Ремонт в тролска стая   Част 1

Преди децата и радиаторите

Когато мислихме и творихме по стаята на децата за първи път, не беше стаята за тях, а стаята за него. Почти нанесли се, Мартин беше на годинка и малко, а Калина беше спящо яйцеклетче и бъдещ проект на някакви Драгòнови родоначални клетки. Всичко беше решено в ярко жълт и оранжев цвят, със стикери по стените и възможно най-малко мебели, за да има място за игра.DSC 4059 300x199 Ремонт в тролска стая   Част 1

Искахме стаята да крещи от лудост, живот и пръскаща радост. По-късно, рисуването по стените, лепенето на лепенки и чертаенето на карти до потънали съкровища не само беше позволено, а и задължително – в крайна сметка това си беше и е тяхното местенце в Яговата къща.

И дойде момент за тотална промяна…

Всичко започна още миналата зима. Тогава трол Мартин поиска двуетажно легло автобус – просто ме видя да разглеждам мебели в точния момент. Идеята ни допадна, защото този тип спална мебел ни се стори приятен начин да събереш две деца в малка стая. Докато намерим такова се изпотихме безброй много пъти. Тръгнахме да купуваме и търсим и се оказа, че вече не се произвеждат, внасят или съществуват. Идеята за двуетажен автобус с животни от джунглата или зоологическата градина бързо я забравихме. За „просто“ автобус – също.

За обикновено легло или легла не можеше да става и дума. Тотално се отчаяхме от ревовете и разочарованието на тролчето и отрицателните отговори от всички възможни фирми, които намерихме. Тук беше и нашият урок – не обещавай, ако не си 100% сигурен, че може да стане. И никога не бъди 100% сигурен. Разбира се, беше ми ужасно криво, че съм дала дума, а цяло войнство вселенски злобили работят срещу мен. Цените и начините за доставка от нейде си категорично бяха неприемливи.

363628201 021 255x300 Ремонт в тролска стая   Част 1

Снимка Internet

Да го сглобяваме ние ни липсваше увереност и време, нищо че по-голямата част от мебелите вкъщи са си правени от нас, макар и с помощ. Тогава решихме да проверим все пак дали няма да намерим някое такова легло в един от известните сайтове за обяви.

Беше останало. Едно! Космическо. Със сигурност последен шанс. Купихме го веднагически и го зазимихме до лятото. Ама лятото се оказа по-лежерно от очакваното и ремонтът започна почти в средата на септември.

Като уважаваща себе си вещица, разбира се, измислих тотално различен вид на стаята от досегашния. Толкова различен, че да ни е максимално трудно и да не се ограничим до „мацваш с боя и слагаш леглото“. От наситени топли цветове по стените, украсени с разни закачливи стикерчета – в бледи и неутрални, абсолютно неналепени стени; прибрани играчки в нещо компактно, а не в досегашните кошове и мебелчета; по-малко бюро, което да става за две деца, все пак; столове, които да са достатъчно леки, но и удобни, по възможност без колелца; смяна на масичката, така че да става за по-голям и за по-малък трол; космическа, но и бягаща от НАСА визия. Това съгласувано с Мартин и Калина, вписващо се в определението „бюджетно решение“, подходящо за малка стая с две скосени стени, за разнополови деца. И космическо на всичкото отгоре, да повторя! На моменти мислех, че е мисия, обречена на крах… Но решихме да започнем тази космическа одисея отнякъде и да видим докъде ще стигнем.

DSC 4022 300x179 f improf 300x179 Ремонт в тролска стая   Част 1Първото нещо, което свърших (Сам-самичка!) беше да изкарам всички купища играчки от стаята, да преместя това, което няма да разгобяваме и да разкостя леглата. Успях за по-малко от ден! Просто се разфучах с метлата здраво и доказах, че развивам нечовешки скорости. Тук дойде и веселбата за тролите – пяха и се радваха на ехото, завираха се по ъглите, правиха акробатични номера по счупена стълба и тичаха в концентрични окръжности в празната стая.DSC 4008a 240x300 Ремонт в тролска стая   Част 1
Махнах всички лепенки, светещи фигурки и глупости от стените и се опитах да измия рисунките. За съжаление само се опитах. Нямах притеснения за шедьоврите с молив и сух пастел, но на няколко места беше рисувано със странен червен маркер, който се прояви като гадина гадна! Категорично работа на Тюх и Въх! Отказах се да го мисля и да му прилагам магийки и с тебешир маркирах всички местенца за поправки, които Драгòн да пипне с драконските си чевръсти пръсти. Стените заприличаха на избелели калинки, защото държах да оградя всяка мъничка неравност. Първата крачка беше направена. Оставаше трудното…
(Следва продължение… Или две…)

С пълна тяга:

Yagasign Ремонт в тролска стая   Част 1

     Leave a Reply