май 112014
 

  Таблици, планчета, планери, разчети, бюджети, сладкиши, конфети. Все любими неща. Не в тоя ред задължително. Това цялото го има на всеки детски рожден ден и по-голям друг празник. Има го и за по-малките, ама няма да си го призная.

Всички таблици и планиране на събитие ги имам на няколко носителя – в тефтер, на тефтер, на хвърчащи листчета, пратени на личните ми мейли (Да, на поне два!), в гугълските документи , а и в една програма за планиране, която не знам защо спряхме да ползваме. Най-често ги пиша на лист, защото цъкането по умна джаджа ми докарва зверски болки по нездравите вещерски ръце, а не защото „си заседнала в XIX век, Яго“. Дигиталните варианти са ми удобни за следене на задачите извън Долината (като пазаруване от поне пет магазина, докато си събера всичко необходимо) и за да мога да ги споделям максимално бързо с Драгòн.

Рождените дни си ги правим ние, домашни – Калина е родена в зверски студ и са в Яговата къща ( Сещам се малко хора, които биха участвали в пикник навън по това време.), а на рождените дни на Мартин досега или е било дъждовно (първите два), или сме били на море (последните три). О, признавам – вторият му рожден ден направихме само с много малък брой близки хора, защото тихичко чакахме да разберем дали бъдещата Калина ще бъде бъдеща Калина. И, много нечестно за Мартин, хич не ни беше до веселба. (После повръщането също не беше, мрън! Но пък ми беше един от Ония знаци, за които човек се хваща като за сламка. )

yaga tiny witch Планиране на рожден ден Yaga Style

PDF планер за сваляне

Направила съм си планер, приятелски за принтера ни, който си използвам. Не е шарен, весел и уникален каквито са много от тези, които гледам с изумен поглед из Нета, но ми върши работа за основните неща, без да ме спира от импровизациите, които повечето пъти се налагат. Съвсем спокойно могат да се принтират по две страници на лист, т.е. като А5, което е по-удобен формат за тефтер. Някои от планерите имат място за рецепти, но на мен нито едно не ми стига за всяка от 38750-те идеи за малките сладки в ъгълчето на масата, какво остава за торта, соленки и още нещо. Така че рецепти се събират във файлове, линкове и листчета из цялата къща. Смислен бюджет така и не успях да направя нито веднъж, но си поставям някакви общи рамки, които съм се научила да спазвам. Гарантирано, едно тематично парти с украси, домашна торта и подаръци за гости не излиза много по-евтино от готова торта + квартален детски клуб, тъй че няма място за финансови алабализми по темата. Запазването на „документацията“ от предишни тържества за мен е безкрайно ценно – помага ми да знам къде съм сбъркала, кое може да се подобри, от кое можем да се лишим и какво да добавим… И накрая да направя същите грешки, но да съм помислила и анализирала.

Основните мои хитрини при организирането на сбирка с много деца и родители са да започна разумно от рано, за да не се налага всичко да се свърши за 14 часа и 28 минути; да съм в мир със себе си, че много неща няма да се получат; да си повтарям, че не съм Цербер, Хидра, Харпия и Медуза в едно и живущите с мен трябва да останат живи поне до празника; да мога (Това ми е най-трудно, @#$%^&*!) да свалям от плещите си няколко задачи и да ги предавам тържествено, с изцъклен и луд поглед, на някоя жертва; да не държа на съня или поне не в големи количества. Най-голямата хитрина? Да направя всичко, което мога да направя седмици преди рождения ден, ами… Седмици преди него. Защото дните покрай самата дата са заети с пазаруване, готвене, почистване (или поне замитане на видимите боклуци, водещи собствен живот с малките си еволюирали умове и крачета) и по-луди от обикновено деца. Гарнирани с още 20 идеи, които е наложително да осъществя няколко часа преди да дойдат гостите.

И никога да не забравя да благодаря още веднъж, до три дни след празненството, на всеки един присъствал, защото всъщност те са помогнали този наш ден да бъде специален.

Тролите винаги имат идеи за всичко. Най-вече за специалните дни. Това ме улеснява много. От януари знам какъв рожден ден и подаръци иска Мартин, дори преди да знам за същите на Калина; март разбирам желанията за 1-ви юни; лятото научавам какво искат от Стареца и какви да са костюмите за Хелоуин; есента се планира Великден.  Не се оплаквам. Толкова стриктен, академичен, постоянен и паметлив тиранин като трол Мартин не съм срещала. Ама помни! И не си променя мнението и желанията! И заразява сестра си със същото. Тази предсказуемост ми идва добре.

Заради някакви национални черти, психология, парапсихология или Нещо, ни е втълпено да се притесняваме да си казваме какво бихме желали за подарък ясно и без мрънкане под носа. Май само по сватбите се случва леко, с отворено сърце и уста. Ама там, защото трябва да се „осигури младото семейство“ и се пръскат повече пари, предполагам. Аз съм случила на приятели и дори да забравя да кажа към какво проявяват интерес  тролищата,  те са достатъчно мили, отворени и чудесни хора, за да ми се обадят и да попитат. Аз правя същото заради две неща – едното е човешко, а другото напълно егоистично. Първо, държа празнуващото мило същество да получи това, което иска, защото това Е негов ден и радостта му е по-важна от всичко останало. Колкото и да познаваш децата, прекалено динамично им се менят интересите и предпочитанията. Освен на Мартин, де. Второ, супер е гадно да подариш нещо и да получиш глупав поглед тип „Е, т‘ва ли измисли, лелче?!“ и възпитана усмивка, целяща да се прикрие разочарованието.

Харесва ми да правя рождени дни вкъщи. Свързано е с много липса на сън, координиране и жонглиране, чистене, готвене, мислене и вълнение. Ама ми е толкова хубаво! Чист вещерски мазохизъм. Би казал някой.

DSC 0131 300x199 Планиране на рожден ден Yaga StyleПример 1:  Аристокотки парти –  розАво и бяло; храни, които имат аристокотешки имена (сладки с лапки, сандвичи със сьомга и риба тон за песен, моркотки и чушки, санджазвичи, аристокексчета); торта с котката Мари; гирлянд с котешки надпис, котешки кутии за пуканки; бутилки с котешки етикети; еднократни покривки с нарисувани Яга ноти и котки; пинята (след тази решихме да не правим никога повече, защото имаше ранени); налепени листове по стената за огромна рисунка; джаз; ушита от вещица рокля, заради която рожденицата да пищи и същата да не бъде облечена.

DSC 2868 300x199 Планиране на рожден ден Yaga StyleПример 2: Морско Despicable me – жълти и сини балони, салфетки, чашки, чинийки; мъфини, торта и подаръчета с изродчетата от филма (нарисувана капсула от шоколадово яйце с шоколадов бонбон вътре); лесни сандвичи и неща, които да се сервират удобно за такова място; всички налични деца от кемпа; спрей, който се оказва отвратителна гнус и полепва по дрехите (За да има поне още едно нещо, заради което да не ме харесват хората!); рожденик с 38 градуса температура, което разбираме в последствие.

DSC 6056 300x245 Планиране на рожден ден Yaga StyleПример 3: Чаено парти за феи – зелени, розови, жълти, лилави, оранжеви цветове; всевъзможни гирлянди; няколко вида лампички; феи всякакви; сладки, соленки, студен домашен чай, сладки напитки, сиренца с феички на клечки; малки чашички с флорални мотиви като подарък за гостите; различни „стейшъни“ из стаите със занимавки за малките гости (спалнята я направихме детската забавачка на феите, детската стая – работилница на сръчковци, в хола (градината) сложихме масички с различни материали за рисуване, включително и тебешири за хладилника); крилца, пръчици и други сладникавости; Яга в срамно състояние от неспането и тотална неадекватност.

Поне веднъж тролките искат да са феи,

Yagasign Планиране на рожден ден Yaga Style

     Leave a Reply