юни 172013
 

DSC 0470 f improf 279x185 Облачно тесто за лошо времеДъждовните или студени дни могат да бъдат ужасяващо скучни. Особено след като сме играли на всичко възможно. Едно от нещата, които спасяват в такива моменти, е домашно облачно тесто (cloud dough) – прилича на лунния пясък, който продават в магазините.  Рецептата се намира в много от блоговете и е изключително елементарна. Ние използвахме идеята от ТУК. DSC 0473 f improf 213x213 Облачно тесто за лошо времеПропорцията e 8 към 1 съответно обикновено бяло брашно и олио, но ½ доза е напълно достатъчно, т.е. 4 чаши брашно и ½ чаша мазнина. За деца, които има вероятност да го опитат, е подходящо да се направи с най-обикновено слънчогледово или друго хранително олио, но за тролите използвах бебешко. Прави се купчинка, смесва се докато попие цялото и е готово. Става пухкаво, мекичко и много пластично. И ухае на бебе :).

DSC 0471 f improf 242x161 Облачно тесто за лошо времеС него играят доста дълго и тихо, което си е бонус отвсякъде! Установих, че се чисти най-лесно с метла. Да, доста от него тръгна на разходка по масата, дивана и пода. Останалото може да се прибере в кутия с капак – издържа сравнително дълго (предполагам, защото не го правя с хранително олио).DSC 0469 f improf 241x159 Облачно тесто за лошо време

Голяма забава, много приятна за мачкане, моделиране и пипане, но си пожелавам да няма лошо време до края на лятото и да не ни се налага да правим тесто отново поне до късна есен.

Върху чувал с брашно,

Yagasign Облачно тесто за лошо време

     Leave a Reply