дек 012013
 

DSC 9746 300x199 Коледа в Долината 2013Декември е вълшебен месец за Яга. Коледа е празник, който ме прави повече трол, отколкото вещица. Детската радост (Шарените бонбонки са за сладките!), която ме обзема, на моменти е по-силна от най-силната изтъркана песен в големите магазини. Това е и времето, в което е позволено всичко брокатено, лъскаво и безобразно кичозно. Единственото нещо, което се опитвам да пропусна, а и правя доста успешно, е да не се сблъскам с психозата на другите и техните ужасяващи настроения. НЕ ходя по магазини след средата на месеца (Да не кажа и преди това…), не се бия за мандарини, не държа да получавам злобни и изтощени, изтормозени и кръстосани погледи, усмихвам се и се правя, че имам цялото време на тоя свят. Ако не помогне – бъркам добри напитки.

DSC 8768 198x300 Коледа в Долината 2013Всяка година елфите ни оставят задачи. В рими, моля ви! Понякога се появяват и малки подаръчета, защото знаят колко са се постарали дребосъците с изпълнението на написаното. Този път обаче лудостите ни са умерени, а аз бях принудена (заплашена, изгледана лошо и порицана) да обещая, че няма, ама НЯМА!!!, да си позволя да видя какво са оставили за правене елфчетата през деня, а ще чакам трол Мартин да се прибере от училище. Разбираемо, трябва да е нещо, което да вместим в рамките на малкото минути между миенето на ръце и други части като се прибере, вечерята и двучасовото приготвяне за лягане. Събота и неделя традиционно са запазени за целокупни веселби, джаз, театър или друго събитие, което отнема повече време и логистиката (Ягабалистика!) кара метлата на Яга да пръхти и да й се цепи мътларчето (Ама чудна дума, нали?!)…

Коледа! Коледа! Коледа!

Планът тази година е по-адаптивен и с повече възможности за разместване. А и се научих, че разните грипозни провалучества се морят само с това, че не могат да ти прее… обърнат Коледата!

01.12.2013г. (неделя) – Коледен тест + филм, а елфите ще са ни оставили по някоя и друга шоколадова паричка за верен отговор на теста В пощенската кутия (Абе, май ще е пред вратата.) ни чакат и писмата от Дядо Коледа, щото има да ни каже важни неща още в началото на месеца. А и да ни даде сили да изчакаме до пустия 25-ти.

02.12.2013г. (понеделник) – лежерна изработка на украси – тази година имаме безобразно количество пластмасови капачки, картонени кутии от яйца, силиконов пух и шарении. А и чудесни пластмасови и бели шишета.

03.12.2013г. (вторник) – снежковци от подплънки за кърмещи – мисля, че след толкова години НЕизползване и отлежаване им дойде времето за нещо хитро. Имат лепенки и могат да се лепят къде ли не, а не само от  тъмната страна на сутиена А и имат покритие, което не им позволява да изпуснат съдържимото целулозно чудо, т.е. гладки и подобрени памуци.

04.12. 2013г. (сряда) – Венец или малки коледни шапки от хартиено руло и прежда. Време им е на тролите да започнат по-чевръсти упражнения с прежда, да!

05.12.2013г. (четвъртък) – снежинки със стиропор.  Е, някой ще каже, че съм луда да дам стиропор в промишлени количества и да позволя къщата ми да стане „снежна“, но после с метла е толкова забавно да го гониш! Умпалумпенчето в мен пищи от радост при мисълта, че целогодишното събиране на големи стиропори най-накрая ще избухне.  В лицето ми.

06.12.2013г. (петък) – украсяване на елхата. Това винаги се случва на тази дата. И винаги Мартин слага звездата, скършва кръста на баща си, бие ми едно коляно в захилената тиква и… Тази година очаквам да заплете косата на Калина със звездата и да я качи и нея на елхата.

07.12.2013г. (събота) КИНО! FROZEN, идваме!

08.12.2013г. (неделя) – обърнат ден. Тук все още се колебая дали да се започва от десерта и да се минава към предястието (Вече сме го правили без повод.) или да разбъркаме тотално храненето и да започнем с вечеря, след това да закусим и накрая да обядваме преди да си легнем. Гарнирано с разни семейни игри, разбира се („Познай какво съм“ и „Пингвини“ са ми топ.).

09.12.2013г. (понеделник) – захарни бастунчета от гоооооляяяяям картон и много червена и бяла боя! Е, добре… Може и няколко по-малки. :)

10.12.2013г. (вторник) – апликации с памук, елхи и звук… Всякакви таквиз, придружени от невероятното ми припяване и кръшните движения на тролите.

11.12.2013г. (сряда) – SMELL TEST и филм. Ще си душим всякакви подправки, цитруси и прочие със затворени очи и някои ще се опитват да познаят какво е. Вероятно ще е вещерско на високи обороти, защото единият не може да говори, другият не може да различава миризми, а третият… Третият е Мартин и той се справя прекрасно с основните съставки на Ягоколедата – джинджифил, канела, портокалови корички и промишлени количества арабска микс подправка. Явно двама ще се смеем :D

12.12.2013г. (четвъртък) – хранилки за птици, които в подходящ ден да занесем на пиУетата.  Не съм решила дали да бъркам зимния микс с нещо слепващо или да изработим закачащи се хранилки с насипна храна.

13.12.2013г. (петък) – сладки и тесто, което да си почива на хладно, картички (купили сме си комплекти за изработка, тази година програмата с картичките не е волна) и филм.

14.12.2013г. (събота) и 15.12.2013г. (неделя) – единият ден ще е за джаз за деца (още не са направили събитие) или друга забава навън (Театър!!!), а другият ден ще е за гладните птици нейде. При лошо време ще си закачим хранилките във вътрешния двор или по близките дървета и ще си измислим някаква домашна какофония.

16.12.2013г. (понеделник) – филм и коледни сладкиши, а Яга ще се погрижи да има в чиниите за вечеря всякакви коледни форми – снежковци от яйца, елхички от краставици, гирлянд от… Мушмули! :D

17.12.2013г. (вторник) – вълшебна храна за елените. Бай Рудолф най-много обича овесени ядки с брокат, какво да го правиш. Но тролите ще имат възможност да измислят друга рецепта. И Драгòн съм сигурна, че ще обикне овесените ядки с брокат по балкона, защото той ще ги чисти :D

18.12.2013г. (сряда) – танцувална вечер и четене на любимата ми Twas The Night Before Christmas (на български).

19.12.2013г. (четвъртък) – нашата коледна приказка, авторско „парче“ на тролите и дурабизълчето.

20.12.2013г. (петък) – коледна семейна игра. В момента съм в процес на създаването й. Зарче, пионки, различни полета със задачи или препятствия.

21.12.2013г. (събота) -  културно събитие на некултурно семейство, т.е. обичайните заподозрени – джаз, театър или друго.

22.12.2013г. (неделя) – може да бъде разменена със събота. А и има още толкова сладки за украсяване тия два дни А и списъкът ни с филми дълъг, дълъг…

23.12.2013г. (понеделник) – задачата е трудна и в духа на някаквата доброта, която вещицата прикрива зад строгия си поглед. Ще си казваме цял ден какво харесваме едни в други и ще ядем много шоколад – ендорфиновосеротонинови сладости, демек.

24.12.2013г. (вторник) – оставяне на Яга САМА! Т.е. тролите и Драгòн отлитат на театър или хвърчат, подпомогнати от мен и големите ми вещерски ръце, из стаята. Те си избират. Но на 24-ти до 18:00 съм асоциална, психо, нещо-си-пат(ка), циклофреник и истерик, т.е. това е денят, в който съм себе си. Празник е! В 18:01 ставам почти фея, помирисвам греяната ракия и се усмихвам загадъчно. Друг не се усмихва, защото не е сигурен какво ми се върти в главата и Е ли свършил хорърът/трилърът.

Малките подаръци тази година:

•         Мартин – книжки с четивни упражнения, книга за правене на хартиени самолети, нещо си за бой между пумпали (Хич и не искам да му науча името!);

•          Калина –  книжки със стикери и за оцветяване, метла и лопатка (Ама, тя умира да мете!), касов апарат;

•      Общи и еднакви за двамата – шоколадови близалки, шоколадови монети, шоколадови ОГРОМНИ яйца (тези последните май станаха традиция); някакви катапултчета с лудите пилета.

П.П. Тук съм направила някакъв си списък (Като за 24 дни само пред екран!) с филми на коледна тема, с „малко“ повече филми от миналогодишните. Ей така, за идея и да не се чудим ние самите с Драгòн. По-голямата част от тях не вървят ръка за ръка с харесването им и още по-малко с гледането им.

DSC 8784 e1385858766882 300x248 Коледа в Долината 2013

От еленчета е впряга,

Yagasign Коледа в Долината 2013

      One Response to “Коледа в Долината 2013”

    1. […] съм, че, наред с купищата занимавки, намерих начин хем да направят нещо важно за мен, хем […]

       

     Leave a Reply